Vas zanima zavarovanje hiše? Cena in vse ostalo na enem mestu!


Zavarovanje spada med tiste stvari, za katere je dobro, da jih imamo preventivno, saj nikoli ne vemo, kaj se lahko zgodi. Dandanes se lahko zavaruje prav vsaka stvar in sem spada tudi zavarovanje hiše. Cena za zavarovanje hiše ni fiksna, ampak je odvisna od različnih dejavnikov. Zato je treba pred sklenitvijo zavarovanja za hišo dobro preučiti, kakšne vrste zavarovanja hiše obstajajo in se na podlagi tega odločiti, kakšna oblika zavarovanja hiše bi bila najbolj primerna za vas. Za vsak dom, pa naj bo to hiša ali pa stanovanje, je priporočljivo, da se vsaj osnovno zavaruje, da vam nepričakovana nesreča ne povzroči prevelikih stroškov.

Razlika med zavarovanjem hiše in premoženja

V nekaterih primerih se govori o zavarovanju premoženja, kjer pa ne gre samo za zavarovanje hiše. Cena zavarovanja premoženja je v večini primerov višja od zavarovanja hiše, saj je večkrat zavarovanje hiše v sklopu zavarovanja premoženja.

Ko se govori o zavarovanju hiše, gre lahko zgolj za zavarovanje objekta in njegovih delov. Pri zavarovanju premoženja pa gre načelom za zavarovanje hiše in zavarovanje opreme. V opremo hiše spada pohištvo, gospodinjski aparati in vsi drugi elementi, ki jih ob sklenitvi zavarovalne pogodbe določite.

Ne glede na to, ali se odločite za zavarovanje hiše ali zavarovanje premoženja, se dobro pozanimajte, kaj vse spada zraven, da vas ob nepredvidljivih nesrečah ne bi kaj presenetilo in bi ugotovili, da nekaj sploh ni zavarovano tako, kot ste mislili.

Koliko stane zavarovanje vaše hiše?

Ko gre za zavarovanje hiše, cena ne more biti podana že v naprej. Na ceno oz. premijo zavarovanja vpliva več lastnosti vaše hiše, ki jih morate sporočiti zavarovalnici, preden vam pripravijo ponudbo. Glede na vaše povpraševanje vam potem posredujejo zgolj okvirno ceno. Dejavnikov za zavarovanje hiše je namreč več in vsak od njih bo v neki meri vplival na končni znesek oz. zavarovalno premijo, ki jo boste plačali letno.

zavarovanje hiše cena
Koliko stane zavarovanje hiše?

Kaj vpliva na ceno zavarovanja hiše?

Ko gre za zavarovanje hiše, cena ne bo vedno enotna. Končna cena se namreč določi glede na več različnih dejavnikov. Ti dejavniki bodo zavarovalniškemu agentu pomagale priti do neke osnove za zavarovanje vaše hiše. Vsaka oblika dodatnega zavarovanja in zavarovanja dodatnega premoženja pa bo pomenila dvig v ceni.

Za začetek bo za okvirni izračun cene potrebna velikost hiše in pa leto gradnje. Kasneje bo treba sporočiti tudi vrsto in število nepokritega območja, ki bi lahko povzročalo nevarnost. Treba je določiti tudi dejansko vrednost hiše in ostalih elementov, ki jih želite zavarovati. Vse to bo močno vplivalo na višino letne premije, ki jo boste plačevali za zavarovanje hiše. Cena bo odvisna tudi od lokacije vašega objekta in kvalitete gradbenih materialov. Treba se je zavedati, da je lahko objekt zavarovan samo enkrat, zato je treba v primeru prejšnjih zavarovanj, to sporočiti novi zavarovalnici.

Zavarovanje hiše – cena je odvisna od več kriterijev

Obstaja več kriterijev, glede na katere se dloči cena oz. premija za zavarovanje hiše. Cena se lahko zato močno razlikuje od hiše do hiše. Dva, bolj pomembna kriterija sta:

-zavarovalna vsota in
-zavarovalno kritje.

Zavarovalna vsota

Ta kriterij za zavarovanje hiše se določi glede na samo velikost hiše, torej glede na površino. Nekatere zavarovalnice bodo za izračun upoštevale samo notranjo površino, drugje pa se bodo upoštevale mere vašega celotnega zemljišča na katerem hiša stoji.

Zavarovalnice bodo glede na velikost površine izračunale neko splošno zavarovalno vsoto. Ta zavarovalna vsota bo predstavljala gradbeno vrednost hiše in ne tržno. To pomeni, da lahko pričakujete enako zavarovalno vsoto ne glede na to, v katerem slovenskem kraju se nahajate. Zavarovalna vsota se potem po potrebi zviša ali zniža, saj mora biti znesek najvišjega izplačila, ki bi ga morala zavarovalnica izplačati v primeru totalne škode dovolj velika, da lahko ustrezno pokrijete škodo. Tako tu velja, da večja kot je površina hiše, večja bo tudi premija in posledično zavarovalna vsota.

Zavarovalno kritje

Izbirate lahko tudi kritje za zavarovanje hiše. Cena se tudi tukaj razlikuje glede na vašo izbiro. Razlikujeta se kritje, ki pokrije celotno škodo ali pa kritje samo do določene vsote. V to kritje se glede na vaš paket lahko vključi hišo kot zgradbo, pa tudi notranjo opremo, če to želite. Najbolj osnovno kritje seveda pomeni nižjo premijo, vsak dodatek pa poveča vašo premijo.

Če se odločite za kritje celotne škode, vam bo zavarovalnica krila vso povzročeno škodo na vašem objektu oz. kako imate sklenjeno pogodbo. Če pa se odločite za vrsto kritje, ki bo krila škodo do določenega zneska, pa to pomeni ravno to. Vaša škoda je npr.: 5000 EUR, vi pa imate kritje le do 3000 EUR. V tem primeru vam zavarovalnica krije nastalo škodo do zneska 3000 EUR, ostalo pa morate kriti iz lastnega žepa.

Izberete lahko različne načine zavarovanja hiše

Ko se boste odločali za zavarovanje hiše, cena ne bo enaka in bo odvisna glede na način vašega zavarovanja. Objekt se namreč lahko zavaruje na novo ali dejansko vrednost. V večini primerov je priporočljivo, da se vašo hišo in opremo zavaruje na novo vrednost in to vam bodo v večini primerov predlagali tudi pri zavarovalnici.

Razlika med tema dvema načinoma zavarovanja je v tem, da se pri zavarovanju na novo vrednost povrnejo taki stroški, kot bi bila cena novega predmeta. Z razliko od tega načina, pa se pri zavarovanju predmeta na dejansko vrednost povrne cena, če se upošteva tudi starost predmeta.

Načeloma se lahko zavarovanje na novo vrednost zavaruje vse stvari, ki še niso izgubile 40 % svoje vrednosti. Če pa so stvari obrabljene več kot 40 %, pa se jih lahko zavaruje samo kot zavarovanje na dejansko vrednost. Stopnjo obrabe se izračuna glede na neko povprečno dobo uporabe določene stvari. To oceni oz. določi zavarovalniški agent, ki ureja zavarovanje vaše hiše in ostale opreme.

Zavarovanje hiše vsebuje več vrst zavarovanj

Izbira zavarovalnega paketa lahko povzroča kar nekaj sivih las. Obstaja namreč nekaj osnovnih zavarovalnih kritij, potem pa je ogromno dodatnih kritij, za katere se je težko odločiti. Skoraj vsaka hiša bo zavarovana proti požarom, ki nastanejo zaradi neprevidnosti med kuhanjem ali pa kot posledica udara strele, eksplozije in podobno.

Veliko ljudi se odloči tudi za zavarovanje proti potresu, saj je Slovenija na dokaj potresnem območju in potres lahko povzroči veliko škodo. Potem pa se še posebej hiše ob vodi zavaruje proti poplavam. Odločite se lahko še za zavarovanje v primerih, ko gre za:

  • izliv vode,
  • zlom stekla,
  • vlom,
  • toča,
  • indirektni udar strele…
zavarovanje hiše cena
Zavarovanje proti poplavam

Poleg hiše prav tako lahko zavarujete še notranjo opremo in gospodinjske aparate in pa dodaten zgradbe pri hiši, kot so nadstreški ali garaže.

Katero zavarovalnico izbrati za zavarovanje hiše?

V Sloveniji obstaja kar nekaj zavarovalnic, pri katerih se lahko opravi zavarovanje hiše. Cena med njimi se razlikuje glede na vrsto paketa in dodatnih možnosti. Med najbolj priljubljene zavarovalnice, ki ponujajo zavarovanje hiše spadajo:

  • Triglav,
  • Generali,
  • Sava,
  • Merkur,
  • Grawe.
zavarovanje hiše cena
Izbira zavarovalnice

Vse ponujajo osnovne in dodatne pakete, kjer so vključene različne vrste zavarovanj. Vaša izbira je lahko odvisna od višine premije ali pa želite dodatne možnosti pri zavarovanju. Nekatere zavarovalnice imajo možnost večje avtonomije pri prilagajanju paketa za zavarovanje hiše, cena pa se razlikuje tudi, če imate pri določeni zavarovalnici že sklenjena zavarovanja. V takih primerih ste lahko kandidat za določene popuste.

Zagotovo se pred izbiro zavarovalnice in vrsto zavarovanja res dobro pozanimajte, kaj je vključeno v zavarovalni paket. Vzemite si čas in se pri več zavarovalnicah pozanimajte o njihovih pogojih in obsegu zavarovanja. Prav tako pa se ne bojte vprašati tudi o najmanjših podrobnostih glede zavarovanja hiše.

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki