Kolikšna je poraba elektrike pri toplotni črpalki zrak voda za radiatorsko ogrevanje?


Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje poraba elektrike

Eko sklad navaja, da se v Sloveniji največ vgrajuje toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje poraba elektrike pa je odvisna od grelnega števila COP. Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je odvisna od modela črpalke) so bolj znane pod imenom visokotemperaturne toplotne črpalke. Te se največ vgrajujejo v starejše stavbe, ki imajo že vgrajen sistem radiatorskega ogrevanja. Pri takih sistemih je zaradi večje toplotne moči in višjega temperaturnega režima pričakovati nekoliko slabši učinek in nižje letno grelno število. Kljub temu pa se s pravo izbiro toplotne črpalke zrak-voda kljub tem dejstvom dosega zelo dobre rezultate.

Kaj je pomembno upoštevati pri izbiri?

V Sloveniji je priljubljena izbira toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je različna pri posameznijh tipih in modelih). Kljub temu, da se večinoma vgrajujejo v objekte iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki niso bili ustrezno energetsko sanirani, ostali tipi toplotnih črpalk (zemlja-voda in voda-voda) brez težav pokrivajo večje zahteve po toploti in višji temperaturi. V Sloveniji se v glavnem izbira cenejša toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike dolgoročno je običajno obratnosorazmerna s kakovostjo črpalke). Mnogi kupci še vedno težko razumejo, da je za ekonomsko upravičenost toplotne črpalke potrebno upoštevati še druge kriterije, ne samo nizko ceno investicije.

Toplotna črpalka za radiatorsko ogrevanje – poraba elektrike se poveča pri črpalki z nizkim COP – zahteva premislek, saj je pomembno upoštevati tako ekonomske kot tehnične dejavnike skozi celotno življenjsko dobo sistema. Čeprav je cena investicije ena izmed ključnih skrbi, pa je treba upoštevati tudi stroške servisa, garancijsko dobo, življenjsko dobo in obratovalne stroške. Šele ob upoštevanju vseh teh dejavnikov lahko dobimo realno sliko o stroških in prihrankih, ki jih bo toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je taka, da so prihranki tudi ob slabi izbiri veliki, če jih primerjamo z ostalimi načini oogrevanja) prinesla v dolgoročnem obdobju. S pomočjo ugodnih Eko kreditov lahko investicijo odplačamo s prihranki, ki jih ustvari, in tako investiranje v toplotno črpalko postane bolj dostopno. Vendar pa je ključno tudi, kako dolgo bo toplotna črpalka še zagotavljala prihranke po odplačilu kredita in kakšna bo njena učinkovitost v prihodnosti.

Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje poraba elektrike

Zakaj so nekateri modeli odlična izbira za radiatorsko ogrevanje v slabo izoliranih objektih?

Vsak pooblaščeni ponudnik toplotnih črpalk za radiatorsko ogrevanje ima na voljo program za izračun potrebne moči, letnega grelnega števila, prihrankov energije in druge pomembne dejavnike. Ta izračun se upošteva pri dimenzioniranju sistema in vključuje zelo natančne podatke o lokaciji objekta in vremenskih razmerah. Cilj tega izračuna je zagotoviti kupcu jasno predstavo o tem, kakšne rezultate lahko pričakujejo ob upoštevanju vnesenih podatkov.

V Sloveniji je veliko sistemov, ki imajo vgrajeno merjenje energije in uporabniki skrbno beležijo podatke o njihovem obratovanju. Praksa kaže, da toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je odvisna od letnega grelnega števila), ko je vgrajena v povprečno izoliranih objektih z normalno dimenzioniranimi radiatorji, doseže letno grelno število med 3,2 in 3,4. To je izjemno visok rezultat za sistem zrak-voda, še posebej, če upoštevamo visokotemperaturno delovanje. Vse navedeno kaže, da je ustrezna toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je v primeru prave izbire črpalke nižja) ena izmed najbolj primernih rešitev za ogrevanje z radiatorskim ogrevanjem, še posebej za zahtevnejše, slabo izolirane objekte.

Kaj je pomembno vedeti pri nizkih temperaturah?

Nekateri ponudniki toplotnih črpalk opažajo, da nekateri trgovci ne razumejo vseh lastnosti toplotnih črpalk in kupcem ne posredujejo vseh potrebnih informacij. Pri slabo izoliranih hišah je zelo pomembno, kakšne temperature doseže toplotna črpalka pri nizkih temperaturah okoli -15°C. Če toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je višja, ko se vklopijo elektro grelniki) ne doseže zadostne temperature, se lahko začnejo uporabljati elektro grelniki, kar lahko močno poveča letne obratovalne stroške. Ker so največji grelniki v toplotnih črpalkah moči 9 kW, se lahko v hišah z velikimi izgubami pri zelo nizkih temperaturah pojavijo težave z ogrevanjem, saj lahko postane prehladno ali pa je potrebno uporabiti alternativno ogrevanje.

Če imate slabo izolirano hišo, je smiselno uporabiti visokotemperaturno toplotno črpalko za ogrevanje. Pri izbiri lahko razmislite o dvokompresorskih toplotnih črpalkah, ki lahko vodo ogrejejo na 80°C brez pomoči elektro grelcev, kar dosega višje izkoristke v primerjavi z enokompresorskimi. Poleg tega so dobra alternativa tudi novejše enokompresorske toplotne črpalke s plinom R32 in dvojnim vbrizgom na kompresorju, ki lahko pri -15°C zunanje temperature ogrejejo vodo na 70°C, ob tem pa imajo konkretno višje izkoristke kot ostale tehnologije.

Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje poraba elektrike

Prihranki pri ogrevanju in ogrevanju sanitarne vode

Visokotemperaturna toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je odvisna od modela črpalke) lahko zmanjša stroške ogrevanja povprečno velike, energetsko bolj potratne hiše, ki je prej porabila 2.500 litrov kurilnega olja, na 900 evrov letno. Investicija se lahko povrne v 5-6 letih. Poleg tega, prehod na toplotno črpalko prinese tudi prihranke pri ogrevanju sanitarne vode, kjer lahko stroške zmanjšamo do petkrat, kar pomeni, da povprečno gospodinjstvo lahko zmanjša stroške ogrevanja sanitarne vode iz 500-700 na 140 evrov letno.

Če so radiatorji, ki jih že imamo vgrajene v ogrevalnem sistemu, še vedno kakovostni, potem bodo praviloma delovali zelo dobro tudi s toplotno črpalko. Pri ogrevanju s toplotno črpalko in radiatorji ni nujno, da je potrebno segrevati vodo na visoke temperature, kot je 60-70 °C. Toplotna črpalka zrak voda za radiatorsko ogrevanje (poraba elektrike je nižja, če je temperatura v radiatorjih nižja) lahko vodo ogreje na najnižjo temperaturo, ki še zagotavlja zadostno ogrevanje hiše pri določeni zunanji temperaturi zraka.

Kdaj so potrebni elektro grelniki?

Klasični ogrevalni sistemi, kot so peči na drva, pelete ali kurilno olje, običajno ogrejejo vodo na temperaturo okrog 60°C, kar se nato uporabi za ogrevanje prostora preko radiatorjev. V primeru klasičnega ogrevalnega sistema, se ogreta voda v radiatorjih ohladi in potrebuje ponoven cikel ogrevanja. Vendar pa lahko toplotne črpalke za ogrevanje z radiatorji delujejo pri nižjem temperaturnem režimu, kar pomeni, da ni potreba po tako visokih temperaturah, da bi lahko učinkovito ogrevala prostor. V nekaterih primerih je morda potrebno zamenjati premajhen radiator z večjim ali dodati dodatnega, da se zagotovi večje ogrevalno telo in večje udobje, pri tem pa bo toplotna črpalka delovala bolj učinkovito.

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki