Kaj vse zajemajo strojne inštalacije v hiši?


Gradnja hiše ali adaptacija že obstoječega objekta odpre nemalo vprašanj in dilem, s katerimi se dotlej še nismo srečali. Kakovostna gradnja, obnova in vgrajeni sistemi pa so ključni temelji za varno in udobno bivanje.

V vsakem domu potrebujemo osnovne stvari – oskrbo z vodo, ogrevanjem in hlajenjem. Ker ima dandanes vse večjo vrednost tudi kakovost bivanja v udobju doma, pa se veliko ljudi odloča tudi za vgradnjo prezračevalnih sistemov. Ko se pogovarjamo o vseh teh sistemih, govorimo o strojnih inštalacijah. Če povzamemo, strojne inštalacije so, seveda pravilno in kakovostno vgrajene, ključnega pomena za izgradnjo in ohranitev primernega bivalnega prostora.

Vrste strojnih inštalacij

Strojne inštalacije zajemajo:

• elektroinštalacije
• vodovod
• prezračevanje
• pametne inštalacije
• centralni sesalni sistem

Elektroinštalacije

Med elektroinštalacije štejemo vso potrebno električno napeljavo. Načrt tovrstnih inštalacij obsega izvedbo del za centralno in talno ogrevanje, klimatske naprave ter premišljeno razporeditev vtičnic, stikal in svetil za varnost in udobje pri uporabi električnih ter elektronskih naprav.

Zavoljo varnosti je priporočljivo, da je električna napeljava izvedena iz visoko kakovostnih materialov, ki imajo tudi ustrezne varnostne certifikate.

Ko so grobe elektroinštalacije, razvodi pod ometi in v tleh ter vezava elektro omarice izvedeni, nastopi faza fine elektro montaže. Na tej točki električar ustrezno namesti vtičnice, svetila in stikala. Priklopijo se tudi kotli in peči za ogrevanje, toplotna črpalka, bojler in druge električne naprave.

Vodovodne inštalacije

Osnovo za vsak dom seveda predstavlja dobra vodovodna napeljava. Zato je pred samo izvedbo potrebno res dobro razmisliti, kje vse v objektu boste potrebovali dovod vode.

Morda bi si čez nekaj let umislili letno kuhinjo na vaši terasi? Vsekakor razmišljajte tudi za nekaj let naprej in v načrt vodovodnih inštalacij umestite tudi morebitne dodatne potrebe po vodovodni pipi in koritu.

Strojne inštalacije za prezračevanje

Trend pasivne in nizkoenergijske gradnje sledi čim manjšim energetskim izgubam, kar se v praksi kaže v neprodušnosti stavb. Čeprav to pomeni energetsko učinkovitost, se na drugi strani lahko soočamo s slabšo kakovostjo zraka v prostorih.

V primeru gradnje nizkoenergijske ali pasivne hiše se odpiranje oken za zračenje odsvetuje, saj s tem prihaja do nepotrebnih energetskih izgub. Torej, če se odločate za novogradnjo tovrstne hiše, je pri zasnovi projekta potrebno predvideti tudi strojne inštalacije za prezračevanje objekta.

strojne inštalacije
Strojne inštalacije za prezračevanje

Strokovnjaki priporočajo vgradnjo centralne prezračevalne enote. Po prezračevalnih kanalih se tako ves čas dovaja svež zrak po vseh prostorih.

Ta sistem skrbi tudi za filtracijo, ki iz vhodnega zraka očisti primesi, nečistoče, alergene delce in neželene vonjave. Očiščen zrak nato dovede po prostorih, iz njih pa odvede iztrošen zrak in odvečno vlago.

Torej, če želite tudi trajno opraviti s težavami zaradi prekomerne vlage, je prezračevalni sistem zagotovo učinkovita rešitev, ki prostore zaščiti tudi pred pojavom plesni.

Pametne inštalacije

Z razvojem tehnologije se je pojavil tudi nov pojem »pametni dom«. Ideja le-tega je daljinsko upravljanje sistemov v vašem domu.

Pametne inštalacije so torej strojne inštalacije, ki udobje in kakovost življenja pomaknejo na stopničko višje. Nudijo pa vam tudi bolj učinkovito porabo električne energije in navsezadnje zagotavljajo večjo varnost, saj imate lahko nadzor nad dogajanjem v vaši pametni hiši tudi takrat, ko niste doma.

Spustite senčila, še preden se vrnete iz službe, vklopite robotski sesalnik, medtem ko nakupujete, pritisnete gumb in vaša jutranja kava bo skuhana, medtem ko ste vi še v postelji.

Vse to in še več je mogoče z vgradnjo pametnih inštalacij, s pomočjo katerih lahko upravljate večino naprav in gospodinjskih aparatov.

Strojne inštalacije za tovrstne sisteme za svoje delovanje potrebujejo internetno povezavo. Naprave nato nadzorujete in upravljate preko aplikacije na mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku.

Centralni sesalni sistem

Sesanje s klasičnim prenosnim sesalnikom v novogradnjah vse pogosteje nadomešča centralni sesalni sistem.

Vse potrebne strojne inštalacije za umestitev centralnega sesalnega sistema se predvidi že pri načrtu novogradnje ali adaptacije, izvedejo pa se vzporedno z izvedbo ostalih inštalacij.

Če se odločite za to udobno rešitev, bo potrebno pred izvedbo estrihov in ometov napeljati cevi od sesalne vtičnice do sesalnega agregata (ta je običajno montiran v kotlovnici ali garaži).

V vtičnice, ki so smiselno razporejene po objektu, se nato priključi gibljiva cev z nastavki. Tako med sesanjem prenašate le prilagodljivo cev dolžine 7 metrov ali več, ki jo nato namestite v sesalno vtičnico.

Faze načrtovanja in vgradnja strojnih inštalacij

Kompleksnost projekta, kot je vgradnja strojnih inštalacij, zahteva posebno pozornost pri izbiri strokovnjaka ter pripravi načrta. Sama izvedba nato poteka v dveh fazah.

Le postopno in pravilno vgrajene strojne inštalacije lahko zagotovijo kakovostno in trajno delovanje.

Pri načrtovanju in izvedbi inštalacij boste šli skozi nekaj faz:

Izbira strokovnjaka

Dober strokovnjak vam bo pojasnil, kakšne možnosti imate na voljo in vam razložil potek namestitev inštalacij ter naprav. Glede na vaše potrebe in značilnosti objekta vam bo pripravil tudi ponudbo za izvedbo. Pri izbiri strokovnjaka se je najprej dobro posvetovati z znanci in prijatelji, ki bi vam morda priporočili izvajalca, s katerim so bili zadovoljni, ali pa vam morda odsvetovali tistega, ki dela ni opravil po pričakovanjih. Strojne inštalacije so zelo pomembna faza pri gradnji ali obnovi objekta, zato so dobre reference izvajalcev in informacije iz prve roke res pomembne. V kolikor ne poznate koga, ki bi vam lahko priporočil dobrega izvajalca, boste na spletu našli kar nekaj ponudnikov. Preglejte njihovo ponudbo in reference ter se vsaj s tremi različnimi dogovorite za informativni sestanek. Pomembno je, da pri izbiri in odločitvi ne hitite, saj si z izbiro korektnega in dobrega izvajalca lahko prihranite nepotrebne dodatne stroške ter navsezadnje morebitne odvečne skrbi.

strojne inštalacije
Izbira strokovnjaka

Priprava načrta

Za pripravo načrta za strojne inštalacije boste potrebovali projektanta, ki bo tesno in ažurno sodeloval tako z vami kot z vašim arhitektom.
Dogovorili se boste, katere vrste inštalacij so potrebne in v kakšnem cenovnem rangu naj se giblje vsa vgrajena oprema. Vse to vam bo v pomoč pri izračunu stroškov investicije za strojne inštalacije.

Bodite pozorni, da se vse predvidene inštalacije, zajete v ponudbi, razčlenijo in definirajo do potankosti. Tukaj je spet zelo pomembno dobro sodelovanje z vašima arhitektom in projektantom, ki vam bosta pomagala pri izbiri kakovostne in vam cenovno sprejemljive inštalacijske opreme.

Pri pripravi načrta za strojne inštalacije je zelo pomembno, da se v risbe ne vključuje določenih šrafur (kote), ki so za pripravo tovrstnega projekta nepotrebne.
Zelo pomembno pa je v načrtu ohraniti vso vrisano opremo. Arhitekt bo v posebnem programu vrisal potrebne ravnine in jih smiselno povezal za čisto in korektno inštalacijsko podlogo.
Ko bo podloga primerno pripravljena, jo bo arhitekt shranil na strežniku ter določene pravice dostopov in posegov v načrt dodelil tudi posameznim projektantom.

Cene načrta strojnih inštalacij

V splošnem velja, da cena načrta za strojne inštalacije znaša okvirno 25 % vrednosti cene celotnega načrta arhitekture.

Cene so seveda odvisne od nekaj dejavnikov:

• Ali gre za novogradnjo ali adaptacijo
• Zahtevnost gradnje
• Velikost objekta
• Od projektanta in izvajalca

Groba faza

Groba faza se izvede pred izdelavo ometov, torej v začetku četrte gradbene faze. Polagati se pričnejo takoj po končani zidavi nosilnih sten, cementnem obrizgu in izdelavi faž.
Tu se namestijo cevi in razvodi, ki skrbijo za transport odpadnih voda, plina ter zraka.
Napelje se vodovod, električna inštalacija (vgradijo se razdelilne elektro omarice v vsaki etaži, zmontirajo se dvižni vodi od kotlovnice do omaric, položijo se ustrezni električni kabli za napajanje kotla in regulacijo ogrevanja), plinska inštalacija, razvodi za centralni sesalni sistem.
V tej fazi se pripravijo tudi ustrezni sistemi za prezračevanje in klimatizacijo.

Faza finih inštalacij in testiranja

Ta faza se izvede po končanih ometih in pred izdelavo tlakov. Sem uvrščamo inštalacijo talnega in radiatorskega ogrevanja, temu pa sledi še namestitev števcev in vseh končnih dodatkov.

V tej fazi se izvede tudi testiranje ustreznosti in delovanja vseh vgrajenih inštalacijskih sistemov.

Strojne inštalacije in novogradnja

Dejstvo je, da je napeljava strojnih inštalacij v novo zgrajenem objektu cenovno precej bolj ugodna, hitrejša in enostavnejša, saj se dela izvajajo na novo in po ustrezno pripravljenem načrtu. Mojstra pri delu običajno ne presenetijo večje ovire ali omejitve, na katere pogosto naletimo, če se odločimo za prenovo starega objekta.

strojne inštalacije
Strojne inštalacije in novogradnja

Prednosti izvedbe inštalacij v novo zgrajenem objektu:

• izvedba je natančno definirana že v projektni dokumentaciji (vključen je tudi popis potrebnega materiala)
• mogoče je dosledno sledenje projektu za izvedbo del (manj možnosti za napake in odstopanja)
• do težav pri izdaji uporabnega dovoljenja po končani gradnji ne prihaja

Strojne inštalacije in adaptacija starejšega objekta

V starejših in dotrajanih objektih se srečamo z iztrošenimi materiali in produkti, ki jih je seveda čez čas potrebno ustrezno nadomestiti.

Tudi strojne inštalacije niso izjema. Gre pa pri tovrstnih posegih seveda za bolj kompleksen in dolgotrajen proces, saj se je potrebno prilagajati obstoječemu stanju.

Potrebni so večji gradbeni posegi in posledično se s tem povečajo tudi stroški.

Težave, na katere lahko naletimo:

• slabi načrti obstoječih inštalacij (ali pa morda načrti sploh ne obstajajo)
• nepredvidene situacije, na katere mojstri naletijo šele po pričetku del (križanje obstoječih vodov ali napeljava inštalacije tam, kjer je običajno ne bi pričakovali)
• med procesom izvedbe je potrebno spremeniti prvotni plan prenove
• morebitna potreba po prestavitvi napeljav, kar za seboj potegne večja gradbena dela (razkopavanje sten in tlakov)

Če želite obnoviti oziroma zamenjati strojne inštalacije, se priporoča, da to načrtujete hkrati s popolno adaptacijo objekta. Izognite se obnovi v več različnih fazah in s tem morebitnim dvojnim stroškom.

Strojne inštalacije so vsekakor eden izmed ključnih temeljev vsakega objekta, zato si pri izbiri izvajalcev, materialov in vgrajenih sistemov vzemite čas ter dobro preučite vse ponudbe in primerjajte cene. V pomoč naj vam bo tudi strokovnjak, ki se na to področje dobro spozna in bo znal preceniti, katere možnosti so za vaše potrebe in proračun najboljše.

 

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki