Kako poteka pokrivanje strehe z valovitko


Iščete popolno kritino za svojo nepremičnino? Valovitka ponuja brezčasno estetiko, zanesljivost, varnost in trajnost. V tem prispevku si bomo ogledali kako poteka pokrivanje strehe z valovitko. Valovitkina edinstvena plošča s petimi in osmimi vali, skupaj z ročno izdelanimi zaključnimi elementi v matiranih barvah, ustvarjajo naravno in estetsko dovršeno streho.

Strešna plošča za vsako vreme

Valovitka strešne plošče so izdelane iz mešanice cementa, armirnih vlaken, polnil, vode in drugih sestavin, kar ji zagotavlja izjemne lastnosti, kot so paropropustnost, negorljivost, visoka elastičnost in odpornost na korozijo. Največja prednost valovitke pa je njena prilagodljivost različnim klimatskim pogojem in vremenskim razmeram.

Strešne plošče za izražanje ustvarjalnosti

Valovitke strešne plošče so ne le funkcionalne, ampak tudi ustvarjalne. S širokim naborom različnih formatov plošč in možnostjo kombiniranja z drugimi izdelki iz vlaknocementa, omogoča valovitka gradnjo stavb, ki so ne samo funkcionalne, ampak tudi estetsko privlačne. Valovitka dovoljuje oblikovanje edinstvenih stavbnih rešitev, ki so lahko odraz arhitektovih idej ali pa izpolnjujejo želje in potrebe naročnikov. Valovitka je tudi odlična izbira za gradnjo energijsko varčnih hiš, ki združujejo funkcionalnost in trajnost z privlačno arhitekturo.

Sobivanje tradicionalnega in modernega v arhitekturi

Mešanje tradicionalnih in sodobnih elementov v arhitekturi lahko ustvari zanimivo kombinacijo in privlačno estetiko, če je izvedeno z občutkom in pravilno. Uspelo je veliko primerov kombinacije navidezno nasprotujočih si slogov, da bi ustvarili enoten in harmoničen dizajn. Vendar, takšno mešanje zahteva pogum in ustrezno usposobljenost, zato je pomembno, da se takšne projekte izvajajo pod nadzorom izkušenega arhitekta.

Lahek in univerzalen strešni material

Valovitka spada med najbolj enostavne in univerzalne strešne materiale. Njene dimenzije in tesnjenje omogočajo pokrivanje strehe z valovitko z naklonom od 7° naprej. Zaradi enakih dimenzij in profila se pokrivanje strehe z valovitko pogosto uporablja za zamenjavo stare salonitne kritine. Pokrivanje strehe z valovitko je možno pri strehah, ki imajo naklon večji od 7°, glede na dolžino strešine v smeri kap sleme. Vzdolžni preklop plošč je 20 cm, vendar ga lahko v primeru neugodnih vremenskih pogojev povečamo do maksimalne velikosti 30 cm. Tesnimo vzdolžne preklope pri strehah z naklonom do 15°.

Postopek polaganja valovitke na streho

pokrivanje strehe z valovitko
Polaganje valovitke

Za uspešno pokrivanje strehe z valovitko, je potrebno pravilno označiti lego na strehi. Plošče se polagajo v pokončne vrste od desne proti levi, s kotom naklona večjim od 7°. Vzdolžni preklop plošč mora biti 20 cm, stranski preklop pa 47 mm ali 1/4 vala. Da bo polaganje izvedeno strokovno in brez težav, je potrebno pred pričetkom del narediti vrvični zaris, ki bo označeval načrtovano lego plošč.

Uporaba fazonskih kosov pri polaganju strešne kritine

Pokrivanje strehe z valovitko izključno z desne proti levi, kot je navedeno, ustreza tudi uporabi fazonskih kosov. Obstaja le izjema za dvokapni stopinjski slemenjak, katerih uporaba ni prirejena temu načinu polaganja. Pokrivanje strehe z valovitko poteka tako, da se pri polaganju strešnih plošč držimo enakega postopka, in sicer od desne proti levi – gledano s tal proti slemenu. Fazonski kosi, ki ustrezajo temu postopku so: kapna obroba, trodelni slemenjak in enokapni slemenjak. Uporaba teh kosov bo zagotavljala estetsko in funkcionalno kritje strehe. Fazonski kosi, ki omogočajo pokrivanje streh obeh stranic hkrati, v nasprotju z vodilno smerjo vetra, ali izključno z desne proti levi, je dvokapni stopinjski slemenjak. To ponuja projektantom in izvajalcem večjo fleksibilnost pri ustvarjanju dizajna strešine.

Vogalni rez pri spojenju štirih plošč

Ko izvajamo pokrivanje strehe z valovitko, za spojenje štirih plošč na enem mestu ustvarimo vogalni rez. Velikost reza se določi glede na dolžinski in stranski preklop plošč. Med odrezanimi vogali naj bo majhen razmik, ki lahko znaša med 5 in 10 mm. Vendar, pazimo, da vogalni rez naredimo na tleh in nikoli na strehi. Ko izvajamo pokrivanje strehe z valovitko, lahko valovite plošče olagamo na leseno ali kovinsko podkonstrukcijo strehe. Pri značilnih strešnih zgradbah, kjer so razmiki med špirovci med 80 in 100 cm, potrebujemo letve dimenzij 6 x 6 cm in pritrjevanje s samovrtalnimi vijaki. Če polagamo daljše plošče preko treh letev, mora biti tretja letva 5 mm višja od ostalih letev.

Skrbno izračunana teža

Znotraj strešnih konstrukcij je maksimalna dovoljena obremenitev plošč omejena glede na razmik med letvami. Če so letve nameščene na razdalji 1150 mm, lahko plošče prenesejo težo do 3,4 kN/m2. V primeru, ko so letve nameščene na razdalji 1400 mm, se maksimalna teža zniža na 2,36 kN/m2. V vseh drugih primerih, pa moramo določiti primeren razmik med letvami z ustreznim statičnim izračunom.

Navodilo za vrvično zarisovanje strešne konstrukcije

pokrivanje strehe z valovitko
Meritve strehe

Preden začnemo z polaganjem plošč, je potrebno na strehi narediti vrvični zaris. To storimo tako, da vzamemo vrvico, ki jo obarvamo z suho barvo v prahu. Najprej zarišemo pravokotnico na desni čelni strani strešne ploskve, upoštevajmo pa smer pokrivanja od desne proti levi, gledano s tal proti slemenu. Širina prvega vrvičnega zarisa je enaka širini cele plošče (920 mm), medtem ko so ostale razdalje enake koristni širini plošče (873 mm).

Končna obdelava zadnje plošče pri valovitem strešnem pokrivanju

Ko se izvaja pokrivanje strehe z valovitko, preden položimo zadnjo ploščo na streho, jo moramo ustrezno obdelati. Na čelu ploščo odrežemo za 90 mm, tako da zaključuje z valom. Če se vrvični zaris ne ujema z celimi ploščami, pa upoštevamo, da mora imeti plošča vsaj tri vale. S tem zagotavljamo estetski in trpežen končni izgled strešnega pokrivanja.

Pritrjevanje valovitih plošč z samovrtalnimi vijaki

Pokrivanje strehe z valovitko poteka tako, da lahko valovite plošče enostavno in hitro pritrdimo z uporabo samovrtalnih vijakov. Ti vijaki so priročni, saj s pomočjo njih opravimo več opravil hkrati, kar znatno poenostavi postopek pritrjevanja. Valovite plošče in nosilne konstrukcije ni potrebno predhodno vrtati, saj samovrtalni vijak v trenutku poveča premer luknje v plošči. Samovrtalni vijaki so izdelani z nerjavno podložko in imajo tesnilo EPDM, kar zagotavlja učinkovito zaščito in dolgo življenjsko dobo.

Valovite plošče se pritrjujejo z uporabo samovrtalnih vijakov, ki omogočajo enostavno in hitro pritrjevanje. Vijaki se vedno pritrjujejo pravokotno na površino plošče, najmanj 50 mm od roba. Priporočamo uporabo ustreznega vijačnika z globinskim nastavkom, kot je npr. vijačnik SFS Spedec SCF. Pomembno je, da plošče v nobenem primeru ne prebijamo, saj bi to povzročilo poškodbe plošč in konstrukcije. Valovite plošče se najpogosteje pritrjujejo na 2. in 5. val. Da bi bila vsaka plošča ustrezno pritrjena, uporabimo najmanj štiri vijake. V primeru visokih, stolpastih ali odprtih objektov, ter na izpostavljenih legah, je potrebno lahko večje število pritrdil.

pokrivanje strehe z valovitko
Samovrtilni vijaki

Kapna obroba strehe

Ravni krak obrobe mora biti od žleba odmaknjen za med 10 in 30 mm. Med polaganjem strešnih plošč moramo biti pozorni na to, da se zadnji val kapne obrobe razteza 20 mm preko vertikalnega vrvičnega zarisa valovitih plošč. Na desni strani strehe potrebujemo začetno, desno kapno obrobo, ki se ujema s čelno obrobo. Na levi strani strehe pa zaključimo kap z navadno kapno obrobo, ki jo primerno skrajšamo.

pokrivanje strehe z valovitko
Oddaljenost od žleba

Trodelni slemenjak

Trodelni slemenjak se uporablja za strešne naklone med 7° in 45°. Uporaben je predvsem za strehe, ki imajo načrtovano odzračevanje na slemenu. Zračna površina prečnega preseka v slemenu je 550 cm2/m slemena. Pri uporabi trodelnega slemenjaka ni potrebno uporabljati slemenske letve. Slemenska kapa se pritrdi z vijakom TDB-T-BAZ 6,3×152 z listnato vzmetjo. Vzmet se namesti pod vrh vala, nasproti ležečim ploščam.

Namestitev dvokapnih stopinjskih slemenjakov za strešne naklone 40°, 45° in 50°

Pravilna namestitev dvokapnih stopinjskih slemenjakov je ključnega pomena za uspešno pokrivanje strehe. Slemenjaki imajo 6 valov in se prekrivajo v celoti, kar omogoča trdnejšo konstrukcijo. Med postavljanjem slemenjakov ni potrebno rezati vogalov. Pritrjujemo jih na 2. in 5. valu slemenjaka, skupaj s ploščami. Pri pokrivanju strehe z dvokapnim stopinjskim slemenjakom in polaganju plošč, je pomembno, da smo natančni pri zarisovanju. Pri polaganju plošč od desne proti levi moramo imeti med vertikalnimi vrvičnimi zarisi nasproti ležečih strešin zamik 133 ± 2 mm. Sicer se slemenjaki ne bodo pravilno namestili. V primeru, da niste prepričani, kako namestiti slemenjake, je najbolje, da se obrnete na strokovnjaka za pokrivanje streh.

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki