Kakšen je najboljši parket za talno gretje


parket za talno gretje

Skorajda ni lepšega kot po dolgem sprehodu po gozdu priti domov in pod nogami čutiti prijetno topla tla. Vedno več ljudi si želi talno ogrevanje. Vendar pa tovrstno ogrevanje ne zagotavlja le prijetne bivalne klime, talno ogrevanje pripomore tudi k varčevanju z energijo. Parket za talno gretje poskrbi za dodatno bivalno ugodje in naraven videz v vseh prostorih. Če se sedaj sprašujete ali parket iz pravega lesa in talno gretje sploh gresta skupaj, vam lahko damo zeleno luč. Obstaja parket, ki je primeren za polaganje na talno gretje.

Tla so eden glavnih elementov notranje opreme vsakega doma in izbira talne obloge je zelo pomembna odločitev, od katere bosta v veliki meri odvisna slog in izgled vašega prostora. Parket je odlična izbira, če želite svojemu prostoru dodati toplino in stil, seveda pa ima še dodatno prednost, saj zagotavlja tudi izolacijo. Odločitev, kakšen parket boste izbrali za svoj prostor, je potrebno sprejeti zelo premišljeno, saj obstaja veliko možnosti z zelo različnimi stili in proračuni, prav tako pa morate biti pozorni, da izberete primeren parket za talno gretje, če uporabljate tudi to opcijo ogrevanja.

Kaj morate upoštevati pri izbiri parketa

Glede na pomembno vlogo, ki jo imajo talne obloge pri oblikovanju in slogu prostora, si zaslužijo posebno pozornost, saj lahko povečajo vrednost, estetiko in funkcionalnost vašega prostora. Parket za talno gretje je odličen način za pridobitev elegantnega in udobnega videza, za razliko od hladnejših ploščic. Zelo dobro pa morate razmisliti o dizajnu, teksturi, barvi in kakovosti, če želite, da bo končni videz ustrezal vsem vašim željam. Preden se odločite, kateri vam ustreza, morate razmisliti o nekaterih stvareh. Upoštevajte velikost prostora, količino naravne svetlobe, ki jo prostor prejme, in vaš osebni slog, da bo parket dobro deloval v vašem prostoru. V velikem stanovanju z veliko svetlobe se na primer prileže skoraj vsak parket, ki ga izberete. Vendar pa je v majhnem in temnem prostoru idealen svetel parket. Upoštevajte tudi stil in barvo vašega pohištva, saj se vse barve parketa ne kombinirajo dobro z vsemi vrstami pohištva in dekorjev.

Dobro je potrebno tudi razmisliti, kakšen vzorec parketa za talno gretje boste izbrali. Če so parketi položeni v zapletenih oblikah, so lahko popolnoma očarljivi. V gradbeništvu se uporabljajo že dolgo in so se v zadnjih nekaj letih precej izboljšali. S pravilnim načrtovanjem lahko namestite želene okrasne vzorce, da bodo vaša tla videti lepa. Parket zagotavlja edinstven videz, ki ga loči od mnogih drugih vrst talnih oblog. Talne obloge v obliki ribje kosti so zelo priljubljene, saj ponujajo edinstven dizajn, ki lahko odlično dopolni vaš dom.

Kakšen je najboljši parket za talno gretje

Najboljši parket za talno gretje je tisti, ki učinkovito prenaša toploto iz talnega ogrevanja na površino tal. Pri polaganju parketa za talno gretje se pogosto pojavljajo določena vprašanja. Ob upoštevanju nekaterih navodil in priporočil je seveda izvedljivo.

Vsak parket definitivno ni primeren za polaganje na talno ogrevanje. Dvoslojni ali troslojni parket za talno gretje je ena izmed najboljših izbir, sploh, če je po vrhu še iz stabilne vrste lesa. Ker je zaradi svoje konstrukcije takšen parket bolj stabilen, reagira veliko manj na spremembe temperature in vlage v vašem prostoru. Preden si izberete parket za talno gretje, vam vsekakor priporočamo, da se posvetujete s svetovalci, ki bodo za vaš prostor znali izbrati najprimernejšega.

parket za talno gretje
Izbira primernega parketa

Pri izbiri parketa za vaš prostor ne smete zanemariti pomembnosti debeline in dolžine desk, saj bo debelina parketa močno vplivala na prehod toplote. Najboljše je torej, da izberete parket za talno gretje manjše debeline, saj boste tako pridobili najbolj optimalno toploto v vašem prostoru. Klasičen parket ne igra najboljše vloge kot parket za talno gretje, priporočamo pa, da izberete krajši in ožji parket, ker se bo zaradi talnega gretja veliko krčil in raztezal.

Na kaj morate biti pozorni pri parketu za talno gretje

Preden začnete polagati parket na podlago s talnim ogrevanjem, je dobro, da upoštevate naslednje:

 • Največja vlaga, ki je dovoljena v betonski podlagi, lahko znaša 1,8%.
 • Sušenje betonske podlage mora trajati vsaj 28 dni.
 • Podlaga se mora ogrevati najmanj 5 dni preden začnete nanjo polagati parket.
 • Temperaturo gretja je potrebno vsaj 2 dni preden se začne polagati parket zmanjšati na 18 – 20 °C in jo je nato potrebno vzdrževati več čas polaganja parketa.
 • Vsaj 3 dni po končanem polaganju se mora zgoraj omenjena temperatura še vedno vzdrževati, saj lahko lepilo le tako doseže ustrezno trdnost. Parket za talno gretje se namreč polaga s pomočjo lepila, ki je visoko elastično in se uporablja le v ta namen.
 • Če boste parket obdelali z lakom, voskom ali oljem, upoštevajte enake pogoje, kot pri običajnem polaganju, se pravi, da imate v prostoru temperaturo 18 °C in vlago med 45 in 65 %.
 • Temperatura lahko dnevno niha do 3 °C, parket za talno gretje pa se ne sme ogreti nad 273 °C.
parket za talno gretje
Polaganje parketa

Prednosti parketa za talno gretje

Poleg očitnega razloga, torej lepega izgleda, je še veliko drugih razlogov za izbiro parketa za talno gretje. S svojo bogato zgodovino in edinstvenim, naravnim videzom je parket iz pravega lesa lep dodatek k vsakemu domu ali poslovnemu objektu. Je nezgrešljiv, nenadomestljiv in ima številne posebne lastnosti za tiste, ki se zanj odločijo. Spodaj predstavljamo nekaj razlogov, zakaj ima izbira parketa za talno gretje prednosti:

 • Leseni parket je eden redkih materialov, ki nikoli ne gre iz mode. Ista tla bodo videti osupljivo in v trendu 20-30 let po namestitvi.
 • Poleg tega, da je parket zelo elegantnega videza, ima tudi izjemno dolgo življenjsko dobo. Je močan in vzdržljiv, kar pomeni, da se zaradi splošne obrabe ne bo veliko poškodoval. Lahko ga tudi popolnoma obnovite, da vedno znova oživi svoj videz in funkcijo.
 • Parket je enostaven za čiščenje. Zaradi tega je odličen za alergike, saj se na njem ne nabira prah in umazanija kot določenih drugih talnih podlagah. Vse vrste umazanije se zlahka očistijo.
 • Določene talne podlage so skozi vse leto hladne, parket za talno gretje pa je v primerjavi s temi alternativami veliko toplejši, kar zagotavlja popolno ravnovesje med nizkim vzdrževanjem in udobjem.
 • Ni presenetljivo, da bodo nepremičninski posredniki v opisu nepremičnine navedli leseni parket. Zakaj? Pritegne kupce, pomaga vašemu domu izstopati in lahko celo zviša prodajno ceno.
 • Parket se lahko prilagodij kateri koli oblikovalski shemi. Je popoln dodatek k tradicionalnim hišam, vendar je tudi del sodobnega oblikovanja. Najboljše od vsega pa je, da se lahko z brušenjem enostavno spremeni njegov videz, in sicer za relativno majhne stroške.
 • Ker je vzdržljiv, dolgotrajen in vsestranski, parketa ni treba znova in znova menjavati. Zaradi tega je bolj okolju prijazen kot njegove alternative. Narejen je tudi iz naravnih materialov, ki jih je mogoče trajnostno pridobiti, da se zmanjša vpliv na okolje.

Da bi dosegli vse zgoraj naštete prednosti, mora biti parket za talno gretje visokokakovosten in strokovno nameščen, zato vam priporočamo, da za nasvet povprašate strokovnjake.

Odsvetujemo izbiro masivnega parketa, če želite lesena tla kombinirati s talnim ogrevanjem. Namesto tega svetujemo večslojni parket. Ta je stabilnejši in s spremembami temperature ali zračne vlažnosti se bo veliko manj krčil, širil ali zvijal.

Ohranite parket v vrhunskem stanju

Če parket za talno gretje že imate doma ali ste se odločili, da ga namestite, si zapomnite te nasvete, da ga zaščitite pred prezgodnjim staranjem in ohranite lep in sijoč videz:

parket za talno gretje
Čiščenje parketa
 • Namestite preprogo na vrata hiše, saj prah, ki prihaja od zunaj, razjeda parket.
 • Po parketu hodite čim manj obuti.
 • Noge stolov in drugega pohištva prekrijte s ščitniki.
 • Če vam pade kozarec vode ali druge tekočine, jo takoj obrišite z mehko krpo.
 • Za čiščenje lesenih tal uporabite ustrezne izdelke ali še bolje naredite sami čistilo s kisom in nekaj kapljicami eteričnega olja, da ga naravno ohranite.
 • Poskusite se izogibati neposredni sončni svetlobi, ki pada na tla čez dan, da zmanjšate razbarvanje
 • Izogibajte se sesanju vsakič, ko ga čistite. Obstajajo krtače s posebnimi ščetinami samo za te vrste tal, zato bi bilo pametno investirati v eno.
 • Čez nekaj časa ga boste verjetno morali brusiti in lakirati.

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki