Ali je izdelava fasade v lastni režiji smiselna ali ne?


Izdelava ali obnova fasade predstavlja visok strošek. Izdelava fasade v lastni režiji omogoča, da lahko prihranimo kar nekaj denarja. Cena izdelave fasade se giblje med 12.000 in 18.000 evri za enostanovanjske hiše velikosti približno 150 m2. V to ceno so vključeni stroški materiala, kot so izolacija, mrežice, fasade, ter stroški postavitve odra, priprava objekta in sanacija pred in po opravljenem delu. Delitev stroškov je približno 80-20, kar pomeni, da material in priprave predstavljajo 80% celotne cene, medtem ko je 20% cene namenjeno delu fasaderjev.

Ali se izdelava fasade v lastni režiji izplača?

To pomeni, da če se odločite, da boste fasado na svoji hiši postavili sami, lahko teoretično prihranite 20% stroškov. Vendar pa je treba upoštevati tudi druge stroške, kot je najem odra za delo na fasadi, ki stane okoli 300 €, hkrati pa morate tudi poskrbeti za prevoz in sestavljanje odra sami, kar lahko zahteva najem dodatne opreme, kot je prikolica ali tovornjak. Poleg tega izdelava fasade sami prinaša tudi tveganja in zahteva časovno in materialno investicijo, saj morate nabaviti in pravilno dozirati potrebno količino materiala, poleg tega pa tudi najeti, prevoziti in sestaviti oder ter najti ustrezne vremenske razmere. Čeprav izdelava fasade sami pomeni prihranek v primerjavi s celotno ceno fasade, pa ta prihranek ni tako visok, kot bi si morda želeli, zato ni nujno, da je to najboljša izbira za vsakega posameznika.

Izdelava fasade v lastni režiji
Pri izdelavi fasade v lastni režiji je pomembno, da upoštevate pravilno izvedbo detajlov.

Kako se odločiti, ali je primerna za vas in kako se pripraviti na tveganja in izzive?

Če se odločite, da boste fasado na svoji hiši postavili sami, svetujemo, da to storite samo v primeru, da imate izkušnje s fasadami. To pomeni, da ste že videli, kako se fasada izdeluje in veste, kako postopati. Poleg tega je pomembno, da gre za dobro ohranjen objekt, saj objekt, ki ni dotrajan ali ni zelo kompleksen, omogoča manj možnosti za napake. Vendar pa je treba pred odločitvijo upoštevati, da lahko pri izdelavi fasade sami prihranite 20%, vendar pa obstaja tudi veliko tveganje za napake. Če naredite veliko napako pri izdelavi fasade, lahko fasada izgubi obstojnost in jo bo treba popravljati. Zato se morate pred odločitvijo dobro premisliti, ali ste pripravljeni tvegati in ali ste sposobni izdelati kakovostno fasado, ki bo dolgo obstojna.

Če se odločate, ali boste fasado na svoji hiši izdelali sami, predlagamo, da se najprej posvetujete s strokovnjaki. Lahko se obrnete na znance ali prijatelje, ki se ukvarjajo s fasadami, ali pa se obrnete na podjetje, ki se ukvarja s tovrstnimi deli. Pomembno je, da nekdo pregleda stanje vašega objekta in vam svetuje glede možnih zapletov, s katerimi se boste morda srečali. Prav tako vam lahko pomaga pri izračunu količine potrebnega materiala in izbiri primerne vrste materiala. Posvetovanje s strokovnjaki vam lahko pomaga pri odločitvi, ali je izdelava fasade v lastni režiji primerna za vas in ali ste pripravljeni prevzeti tveganje in odgovornost za svoje delo.

Kaj morate vedeti pred začetkom in kako se izogniti napakam?

Izdelava fasade v lastni režiji zahteva precej znanja in spretnosti, zato je priporočljivo, da imate vsaj nekaj izkušenj ali pa se posvetujete s strokovnjaki. Čeprav je prihranek denarja lahko zelo privlačen, je pomembno, da ste pozorni na vremenske razmere, izbiro materiala, varnost pri delu na višini in pravilno uporabo fasadnega sistema, ki ustreza vašemu objektu. Pri izdelavi fasade sami lahko prihranite le del stroškov, saj cena fasade vključuje več kot le material, vključuje tudi delo in opremo. Poleg tega je treba upoštevati možne napake, ki jih lahko naredite, in stroške njihovega popravila. Zato se pred odločitvijo dobro premislite in upoštevajte nasvete strokovnjakov.

Izdelava fasade v lastni režiji
Izdelava fasad v lastni režiji zahteva dobro načrtovanje in izbiro pravega materiala.

Kako prihraniti pri izdelavi fasade v lastni režiji: nasveti za izkušene in neizkušene graditelje.

Če že imate izkušnje na področju izdelave fasade, potem lahko prihranite 20 % stroškov, vendar pa če naredite napako, obstaja tveganje, da boste zapravili vso denarja, ki ste ga vložili v nakup materialov. Čeprav je morda privlačno kupiti svoje orodje, se običajno bolj splača najeti, saj potrebujete specializirano orodje, ki ga morda ne boste večkrat uporabljali. Lažje je narediti fasado za dobro ohranjeno ali novo stavbo, ki je manjša in manj kompleksna, saj je manj možnosti za napake. Če želite narediti fasado sami, morate izbrati pravilni fasadni sistem, vedeti, kako pripraviti podlago in pravilno namestiti izolacijo ter zaključni sloj. To je lahko dolgotrajno delo, ki lahko traja nekaj mesecev. Zato je pomembno, da se posvetujete s strokovnjakom, da boste dobili jasno sliko o tem, kaj je potrebno storiti. Vendar, če ste nesamozavestni, je bolje, da to delo prepustite izkušenemu mojstru, ki lahko delo opravi hitreje, z garancijo in pomaga pri pridobivanju subvencije Eko sklada, česar sami morda ne bi zmogli. Skratka, izdelava fasade v lastni režiji je lahko zahteven projekt.

Izdelava fasade na OSB plošče – uporaba OSB plošč v gradbeništvu

Pred leti so bile OSB plošče škodljive za okolje in zdravje, saj so vsebovale veliko formaldehida. Danes pa se pri njihovi izdelavi ne uporabljajo več formaldehidna lepila, zato so postale bolj okolju prijazne. Ime OSB izhaja iz angleške besede Oriented Strand Board. OSB plošče so izdelane iz koščkov lesa, zlepljenih skupaj z lepilom in obdelanih z voskom pod visokim pritiskom. Koščki lesa v zunanjih slojih so usmerjeni vzporedno z dolžino in širino plošče, v sredinskem delu pa pravokotno ali naključno.

OSB plošče imajo številne prednosti, ki jih naredijo odlično izbiro gradbenega materiala. Seveda, pa je možna tudi izdelava fasade na OSB plošče. Lahko jih obdelujemo z običajnimi ročnimi električnimi orodji in so relativno lahke, a vendar zelo močne. Poleg tega imajo dvojno funkcijo pri gradnji, saj zagotavljajo statično oporo in parno oviro. Pomembno je izbrati pravo kakovost plošč, ki ustreza vašim potrebam. Plošče nudijo dober oprijem pri lepljenju, vendar je pomembno izbrati ustrezno lepilo in predhodno obdelati površino plošče. So ekološko sprejemljiv proizvod, saj so izdelane iz obnovljivih virov in vsebujejo veziva, ki povečajo njihovo vlagoodpornost. OSB plošče so optimizirane za uporabo na notranjih in zunanjih površinah (na zunanjih površinah nato poteka izdelava fasade na OSB plošče), imajo odlično upogibno trdnost in so na voljo v različnih debelinah. Kljub temu, da so podobne ivernim ploščam, so njihove lastnosti boljše zaradi usmerjanja delcev, večje gostote in uporabe lepila.

Razvrstitev OSB plošč v razrede

Standard EN 300 razvršča OSB plošče v štiri razrede, od katerih sta le dva primerna za uporabo v gradbeništvu – OSB 3 in OSB 4. V gradbeništvu se uporabljajo kot nosilne ali podporne plošče na strehah, stenah, podih in stropih, pri čemer izpolnjujejo stroge energetske zahteve. Pri izdelavi predelnih sten so enostavne za vgradnjo in ne zahtevajo uporabe praškastih lepil. Na strehah se uporabljajo kot podlaga podporne konstrukcije in podkonstrukcije ali za zapiranje škarnikov, pri stropih pa kot obloga lesenih tramov. Poleg tega se uporabljajo tudi za izdelavo suhih estrihov in kot nadomestek za mavčnokartonske plošče. Uporabne so tudi pri postavitvi sejemskih prostorov in opaževanju betonskih konstrukcij (nato poteka na konstrukciji še izdelava fasade na OSB plošče). Izdelava fasade na OSB plošče poteka tudi pri gradnji lesenih hiš, saj so tam OSB plošče ena glavnih gradbenih elementov.

Priporočila za lepljenje izolacijskih plošč na fasado in primerna temperatura za izdelavo fasade

Izdelava fasad je možna takrat, ko je temperatura ponoči nad +0°C. Priporočljivo se je izogibati izdelavi fasade v skrajnih vremenskih pogojih, kot so močan dež, vlaga ali veter. V poletnih mesecih se priporoča uporaba zaščitnih gradbenih zaves, da se prepreči prekomerno izpostavljanje neposrednemu soncu, ki lahko povzroči pregrevanje. Pri lepljenju izolacijskih plošč na fasado je pomembno uporabiti lepilo debeline med enim in dvema centimetroma, če je podlaga neenakomerna. V primeru, ko je podlaga povsem gladka, lahko lepilo nanesemo po celotni površini izolacijske plošče v debelini enega centimetra. Pri vgradnji izolacijskih plošč je potrebno biti hiter, da se prepreči prekomerno izsuševanje lepila, saj to lahko zmanjša oprijem.

Uporaba sistemskih fasadnih lepil in pravilna vgradnja armirnega sloja za trajnostno in varno uporabo fasadnega sistema

Priporočljivo je uporabljati sistemsko fasadno lepilo, saj je primerno tako za lepljenje izolacijskih plošč kot tudi za izvedbo armirnega sloja. Pomembno je izbrati kvalitetno sistemsko fasadno lepilo, da zagotovimo trajnostno in varno uporabo fasadnega sistema. Armiran sloj je pomemben del fasadnega sistema, ki zmanjšuje napetosti, ki se pojavljajo na fasadi, in s tem preprečuje razpoke v zaključnem fasadnem sloju. Armirna mreža je vgrajena v prvi sloj fasadnega lepila, zato je zelo pomembno, da se jo pravilno vgradi, zlasti na robovih. Pri vgradnji je pomembno natančno vertikalno prekrivanje armirne fasadne mreže, vsaj 10% površine fasadne mreže pa mora biti prekrito z drugo fasadno mrežo. Poleg tega mora biti armirna fasadna mreža na vseh robovih oken, vrat, lož in drugih odprtinah prekrita vsaj 15 centimetrov. Vse robove oken in vrat pa je treba predhodno dodatno armirati s kosom fasadne mreže velikosti vsaj 20×20 cm, kar še dodatno preprečuje pokanje armirnega sloja na mestih, kjer je najbolj obremenjen.

Izdelava fasade v lastni režiji
Za izdelavo fasade v lastni režiji je potrebno imeti ustrezno orodje in znanje za pravilno izvedbo.

MojFasader.si vam nudi kakovostne fasaderske storitve po ugodnih cenah

Fasaderstvo MojFasader.si je del podjetja Alivsas php, energetske rešitve d.d. in predstavlja eno od blagovnih znamk tega podjetja. Gre za oddelek, ki se ukvarja s fasadnimi storitvami in vključuje med 15 in 20 stalno zaposlenih fasaderjev, ki so organizirani v več manjših skupin. Vsaka skupina ima svojega izkušenega delovodjo, ki vodi in usmerja delo zaposlenih.

Kako izbrati najboljši zaključni sloj za vaš fasadni sistem?

Zaključni sloj fasade je najpomembnejši del fasadnega sistema, saj je izpostavljen vremenskim vplivom, UV sevanju, temperaturnim spremembam in močenju. Njegov glavni namen je zaščititi fasadni sistem pred vplivi okolja, hkrati pa ima tudi estetsko funkcijo. Pri nanašanju zaključnega sloja je pomembno upoštevati kakovost in vrsto podlage, saj se oba sloja skupaj krčita zaradi nihanja temperature. Pomembno je tudi zagotoviti kompatibilnost obeh slojev, saj niso vsi zaključni sloji primerni za vse vrste podlag.

Pri zaključnih slojih fasad se uporabljajo različni materiali, kot so silikonski, silikatni in akrilni, vsak s svojimi značilnostmi in lastnostmi, kot so paroprepustnost, hidrofobnost, obstojnost, elastičnost, vezava in odpornost. Pomemben je tudi izolacijski material, na katerega se nanaša zaključni sloj, saj nekateri materiali zahtevajo paroprepustne sloje, kot so kamena volna in stiropor, ki jih ne smejo zapreti nepropustni akrilni sloji.

Akrilni zaključni sloj – moderna rešitev za trajno in estetsko privlačno zaščito pred vplivi okolja.

Pri izbiri granulacije zaključnega sloja lahko izbiramo med različnimi velikostmi, kot so 1,0mm, 1,5mm, 2,0mm in 3,0mm. Pomembno je tudi, da si pred naročilom zagotovimo vzorce barv, saj se lahko pojavi malenkostno odstopanje od tistega, kar je na barvni karti. Pred nanosom zaključnega sloja je treba uporabiti primer in počakati, da se posuši, preden nanesemo zaključni sloj. Akrilni zaključni sloj fasade je moderna rešitev, ki je nadomestila tradicionalne apneno-cementne zaključne sloje. Akrilni zaključni sloj fasade je lažji za uporabo, nudi vodo-odbojnost in večjo izbiro barv. Poleg tega so bolj obstojni in omogočajo uporabo aditivov za izdelavo fasade tudi pri nizkih temperaturah. Akrilni zaključni sloj ima dolgo življenjsko dobo, je trden na površini in ima dodatne lastnosti, kot so odpornost proti plesni in algam. Kljub temu pa je treba upoštevati določene pogoje pri izdelavi, na primer primerno temperaturo okolja.

Silikatni, silikonski in mineralni zaključni sloji fasade

Silikatni zaključni sloj fasade je zelo oprijemljiv in hkrati omogoča pari, da prosto prehaja skozi njega. Njegova sposobnost raztezanja je enaka kot pri armirnem sloju fasade. Zaradi višjega pH-ja v primerjavi z akrilnimi zaključnimi sloji so silikatni sloji naravno odporni proti plesni in algam. Vendar pa je pri silikatnih zaključnih slojih manj možnosti za niansiranje.

Silikonski zaključni sloj fasade je relativno nov in se odlikuje po visoki paro-prepustnosti in odpornosti proti vodi. So elastični, kar preprečuje nastanek mikro razpok pri temperaturnih spremembah. Silikonski zaključni sloji fasade so tudi odporni na rast plesni in alg.

Mineralni fasadni ometi so znani že iz preteklosti in zagotavljajo dobro zaščito pred zunanjimi vplivi, hkrati pa dajejo poseben videz fasadi. Moderni tankoslojni mineralni ometi so sestavljeni iz mešanice apna, cementa in peska. Zaradi naravno visokega pH-ja apna so mineralni ometi odporni proti plesni in algam. Visoka paro-prepustnost in higroskopičnost omogoča uravnavanje vlažnosti na površini fasade ter enakomerno porazdelitev vode, kar pospeši sušenje.

Kako izračunati ceno zaključnega sloja za fasado: debelina in granulacija kot ključna faktorja pri porabi in ceni

Če bi radi izračunali ceno zaključnega sloja za fasado, morate vedeti, da je debelina zaključnega sloja eden od glavnih dejavnikov, ki vplivajo na ceno. Poraba zaključnega sloja je odvisna od granulacije, ki jo boste izbrali. Na voljo je več vrst granulacije, od 1 mm dalje. Za špalete se večinoma uporablja 1 mm zaključni sloj, poraba je približno 1,8 kg/m2. Za večino fasad se uporablja 1,5 mm zaključni sloj, ki ima porabo 2,3 kg/m2. Če želite bolj grobo fasado, lahko izberete 3 mm zaključni sloj, ki ima porabo približno 4 kg/m2. Pomembno je vedeti tudi, da cena zaključnega sloja fasade znaša približno 30% celotne cene fasade. To pomeni, da ste že plačali približno 70% celotne cene fasade, če ste prej izvedli fasado do zaključnega sloja.

 

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki