Top ideje za prenovo kuhinje različnih slogov


Kuhinja predstavlja enega izmed najpomembnejših prostorov našega doma, zato je zelo pomembno, kako jo uredimo. Ta mora biti v prvi vrsti funkcionalna, njeno pohištvo pa prijetno na pogled. Vi se morate v prostoru kjer kuhate počutiti udobno, zato pri izbiri pohištva in kuhinjskih gospodinjskih aparatov sledite svojemu slogu. Vendar pa je pomembno, da pri tem upoštevate nekatere zakonitosti, ki bodo vaš dom obogatile za še en popolno urejen prostor. Na spletu lahko sicer zasledite številne ideje za prenovo kuhinje, zato se lahko ljudje med njimi kar hitro izgubimo. Katerih nasvetov se je torej pametno držati in katere raje pozabiti?

Pametne ideja za prenovo kuhinje smo za vas zbrali tudi mi. V nadaljevanju zato preverite, na kaj vse morate biti pozorni pri tem velikem projektu in kaj vse vam priporočajo strokovnjaki za notranjo opremo.

Prenova kuhinje naj bo načrtovan projekt

Ko se lotimo prenove kuhinje, je zelo pomembno, da izdelamo natančen načrt samega projekta. Zakaj? Včasih se naše želje in dejanske možnosti ne skladajo, zato lahko pride do slabe volje in stresa, ki pa si ju zagotovo ne želimo. Zavedati se je potrebno, da je ponudba sodobnih kuhinj izredno pestra, znanje in tehnike notranjega opremljanja pa so v zadnjih letih izredno napredovale. To pomeni, da je s pomočjo izkušenega svetovalca dokaj enostavno priti do kuhinje, ki ste si jo vedno želeli.

ideje za prenovo kuhinje
Načrt za prenovo kuhinje.

Uspešno krmarjenje med vašimi željami in dejanskimi možnostmi je torej ključ do popolne kuhinje, v kateri boste z veseljem ustvarili številne okusne jedi za svojo družino in prijatelje. Ne glede na to, kako veliko kuhinjo imate in kakšen pohištveni slog si želite v svojem kuhinjskem prostoru – rustikalen, moderen ali klasičen, naj bodo spodnje ideje za prenovo kuhinje tiste, ki vas bodo vodile skozi celoten projekt:

 • Določite proračun

Številne ideje za prenovo kuhinje pogosto ne vključujejo izredno pomembnega kriterija – to je proračuna, ki nam je na voljo za prenovo. Gre za morda nekoliko neprijeten, pa vendar zelo pomemben korak, ki ga morate premagati še preden se lotite prenove. Redko kdo ima neomejen proračun, zato si najprej postavite zgornjo mejo, to je najvišjo ceno, ki jo nameravate nameniti opremljanju prostora. Seveda pa je še bolj pomembno, da se izbranega proračuna tekom procesa tudi držite. S pomočjo jasno začrtanega finančnega plana se boste enostavno izognili impulzivnosti pri nakupovanju in nepotrebnem zapravljanju za drage dodatke, ki jih verjetno nikoli niti ne boste uporabljali.

Cene kuhinj na trgu se med seboj razlikujejo glede na:

 • izbiro materiala,
 • velikost prostora, ki ga opremljate,
 • poseganja v prostor (rušenje sten, celotna/delna obnova kuhinjskih front, lakiranje kuhinjskih elementov, itd.),
 • izbrano pohištvo in funkcije, ki vam jih nudi (mehko zapiranje, vratca z/brez ročk, itd.).

Nedvomno lahko z nekaj premišljenosti in pomočjo izkušenega svetovalca za notranje opremljanje vašo kuhinjo prenovite za zelo lepo in zmerno ceno.

 • Kuhinja naj bo vedno prilagojena vašim potrebam

Nekatere ideje za prenovo kuhinje je včasih bolje spregledati, medtem ko so druge vredne vaše pozornosti. Ena takih je tudi tista ki pravi, da mora biti stanovanje ali hiša prilagojena vašim potrebam, šele takrat namreč govorimo o domu. Veste, v kakšni kuhinji se bote dobro počutili? Najprej pomislite, kako pogosto in s kakšnim namenom jo uporabljate in katera je tista ključna oprema, brez katere enostavno ne bo šlo – je to vrhunska pečica z naprednimi funkcijami ali kavni aparat za pripravo aromatične kave?

Večina ponudnikov pohištva vam danes že ponuja možnost 3D izrisa, katerega se vsekakor izplača izkoristiti. Z njegovo pomočjo boste namreč hitro dobili vpogled in najboljši približek končnega stanja. Poleg te ideje za prenovo kuhinje pa vam priporočamo tudi, da se odločite za kuhinjo po meri. Na tak način boste namreč dosegli najvišjo stopnjo funkcionalnosti prostora, čisto sami pa si boste lahko izbrali tudi posamezne elemente.

 • Kuhinjsko pohištvo

Izbiri kuhinjskega pohištva je potrebno nameniti veliko časa in načrtovanja. Kuhinjsko pohištvo je namreč tisto ključno, ki v prostor vnašajo občutek urejenosti in organiziranosti. Če imate na primer veliko posode in malih gospodinjskih aparatov, potem je smiselno, da se odločite za prostorne omare in priročne polico.

ideje za prenovo kuhinje
Izbira pohištva.

Izbrano pohištvo naj bo vedno kvalitetno in kar se da masivno. Na tak način se boste izognili poškodbam ter praskam, v novi kuhinji pa uživali še dolga leta. Odločite se za nakup pohištva, ki se sklada z željenim slogom, vendar pri tem ne pozabite na kakovost materialov. Če se le da, naj bodo le ti naravni.

 • Skladnost sloga

Ko prebirate ideje za prenovo kuhinje, hitro naletite tudi na predloge za pohištveni slog. Stil kuhinje mora biti prilagojen siceršnjemu slogu pohištva v vašem domu – razen, če si seveda ne želimo estetskega kaosa. Je vaše pohištvo moderno? Potem se odločite za sodobno oblikovano kuhinjo, ki jo krasijo omarice brez ročajev, odpiranje predalov na dotik in visoki sijaj. Ljubitelji tradicije in domačnosti pa se odločite za pohištvo v barvi lesa, ki ga lahko popestrite s posameznimi enobarvnimi elementi.

 • Malenkosti, ki pomenijo veliko

Čeprav je kuhinja sestavljena iz velikih pohištvenih elementov, pa nikakor ne smemo pozabiti na pomembne detajle, ki jo bogatijo in naredijo nekaj posebnega. Ste morda pomislili na kuhinjska tla? Ne? Pa bi morali. Med kuhanjem nam lahko namreč stvari padejo iz rok, zato naj bodo trpežna in iz vzdržljivih materialov, kot so vinil, keramika in ploščice. Nekaj pozornosti namenite primerni osvetlitvi, ki vam bo zagotavljala nemoteno delo v kuhinji tudi v večernih urah. Kuhinja naj ima tudi osebno noto, zato jo dekorirajte z vam ljubimi slikami, rastlinami, košaricami in podobnimi elementi, ki so vam všeč in vam nekaj pomenijo.

Hitre ideje za prenovo kuhinje

Za konec pa smo za vas zbrali še hitre ideje za prenovo kuhinje, ki vam bodo še dodatno olajšale opremljanje in kasneje delo v njej:

ideje za prenovo kuhinje
Meritve kuhinje.
 • Za pomoč pri prenovi se obrnite na svetovalca, ki se spozna na notranje opremljanje in pohištvo.
 • Ko iščete ideje za prenovo kuhinje, upoštevajte tiste, ki vam bodo dodatno poenostavile projekt in pomagale do sanjske kuhinje – take, kot ste si jo zamislili vi.
 • Meter v roke – vedno natančno izmerite dolžino sten, širino pultov in višino od tal do stropa. Odstopanja se lahko namreč hitro poznajo, po naročilu pohištva napačnih mer pa boste imeli le še več dodatnega dela.
 • Upoštevajte sebe in svoje želje in kuhinje ne izbirajte na podlagi tega, kar ste videli pri sosedu.
 • Predvsem pa uživajte med kuhanjem slastnih jedi. Nato pa jih z užitkom tudi pojejte. Ker ljubezen gre vendarle skozi želodec!

Urednik

Radi ustvarjamo in svoje znanje delimo naprej. Pisanje prispevkov s področja prenove hiš nam je v veliko veselje.

Zadnji prispevki